Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΑΠΕΣΠΑΣΕ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ!


Τα εγκωμιαστικά σχόλια και την ευρεία στήριξη των ευρωπαϊκών μας εταίρων απέσπασε η ελληνική αποστολή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες κατά το διήμερο 31/01-01/02 για τις εργασίες της 99ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ε.Ε

Ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο του ΕΛΚ, ήταν ο βασικός εισηγητής στην Ολομέλεια της ΕτΠ, αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Ο Γρ. Ζαφειρόπουλος στις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές του 2010 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Αττική- Νέα Προοπτική». Μετά τις δημαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή του Βασίλη Κικίλια (σ.σ σύμφωνα με επίσημη δήλωση του ιδίου εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου) καθώς ο τελευταίος παραμένει ενεργός στα ζητήματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά είναι επιφορτισμένος και με τα καθήκοντα που απορρέουν από τη βουλευτική του ιδιότητα στην Ά Αθηνών με τη ΝΔ.

Η ΕτΠ είναι ουσιαστικά το σημείο συνάντησης 344 περιφερειακών και τοπικών αντιπροσώπων από τα 27 κράτη/μέλη της ΕΕ και έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που λαμβάνονται από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, έτσι όπως διαρθρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη σε διασυνοριακό επίπεδο μια περιοχή όπου θα ευδοκιμήσουν η επιστημονική έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατόν σταθερά ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Στην εισήγηση του, η οποία εξασφάλισε την ευρεία συναίνεση των μελών της ΕτΠ, ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε: « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012 έθεσε πέντε τομείς προτεραιότητας καθώς και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από τα κράτη / μέλη για την επίτευξη της ενιαίας αγοράς για έρευνα και τεχνολογία στην Ευρώπη της οποίας η θέσπιση αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισσαβόνα το 2000. Μέσα από τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, όλες οι περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν στο δρόμο της «έξυπνης» εξειδίκευσης και να φτάσουν στον απώτερο στόχο της οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης».

Ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου εξήγησε ότι οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της ΕτΠ επικεντρώθηκαν στις βάσεις που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: « Στις συνθήκες της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας που θα επικεντρώνεται σε καινοτόμες μεθόδους έχει θεμελιώδη σημασία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της επιστημονικής αριστείας και της συνοχής μεταξύ των περιφερειών και των κρατών/ μελών.

Οριοθετώντας τους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ο ίδιος τόνισε ότι: «Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του συγκεκριμένου χώρου πρέπει και μπορεί να είναι η υποστήριξη από την ΕτΠ των χωρών με τις λιγότερο καλές επιδόσεις στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητες τους στον ερευνητικό χώρο προκειμένου να μειωθεί το χάσμα που παρατηρείται σήμερα. Η αποτελεσματικότητα των εθνικών ερευνητικών συστημάτων, η βέλτιστη διακρατική συνεργασία και ο ανταγωνισμός, η ανοικτή αγορά εργασίας για τους ερευνητές, η ισότητα των φύλων στην έρευνα, η πρόσβαση και η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης αποτελούν απαραβίαστα βήματα στην κοινή μας προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας με φόντο το 2020».

Κ. Τατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου