Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ?


"Σκέφτομαι να προτείνω στον πρωθυπουργό χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. "Με την φράση αυτή στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, φαίνεται να ανοίγει την συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2014.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του δημοσιογράφου
- Σας προβληματίζει ο ρόλος των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση; Σκέφτεστε τι θα συμβεί αν στους ΟΤΑ κυριαρχήσουν τα άκρα της αριστεράς ή της δεξιάς μέσα στο σημερινό ρευστό σκηνικό;
Ο υπουργός απάντησε:

Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.
Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος."

Είναι σαφές ότι ο Υπουργός με την απάντησή του αυτή θέλησε να ανοίξει την συζήτηση για ένα νέο εκλογικό σύστημα που κατά γενική ομολογία όχι μόνο είναι άδικο και στρεβλωτικό της λαϊκής βούλησης, αλλά και δίνει κακά αποτελέσματα στην σύνθεση των δημοτικών αρχών. Εξαλλου και ο τρίτος εταίρος της κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στις βασικές αρχές τους την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο.

ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου