Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

KAΛΟΥΝΤΑΙ 70 ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS!


Η «βόμβα» στον λογαριασμό του Καραβέλα, οι αιτιάσεις του Γεωργίου για τις 200.000 μάρκα και οι κλήσεις σε Γερμανούς

Νέο κύκλο απολογιών των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της Siemens ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλληνες ανακριτές, κυρία Μαρία Νικολακέα και κκ. Ιωάννης Φιοράκης και Νικόλαος Πιπιλίγκας.
Καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δύο ελβετοί τραπεζίτες (μεταξύ τους και ο γνωστός Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, πρώην στέλεχος της Dresdner Βank), οι οποίοι επισκέπτονταν από το 2000-2005 την Ελλάδα και διαχειρίζονταν εκατομμύρια ευρώ του κατηγορουμένου και πρώην στελέχους της εταιρείας Πρόδρομου Μαυρίδη, αλλά και άλλων επωνύμων πελατών, όπως οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Γ. Κορωνιάς κ.ά. Αμεσα θα απολογηθούν συμπληρωματικά πάντως σχεδόν όλοι οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Καλούνται επίσης μέσα στον Δεκέμβριο για να απολογηθούν και μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρείας, γερμανοί υπήκοοοι, με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα όλα τα ονόματα των προσώπων που πρόκειται να κληθούν. Με την κλήση όλων αυτών οι κατηγορούμενοι για βαριά κακουργήματα έχουν φτάσει τους 70!



Την περασμένη Δευτέρα απολογήθηκε στον ανακριτή κ. Ν. Πιπιλίγκα το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου, ενώ σύντομα καλείται και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο οποίος φέρεται να έχει τη «μερίδα του λέοντος» στη διακίνηση των «μαύρων». Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει διακινήσει 180 εκατ. ευρώ. Συμπληρωματική κλήση θα λάβει και ο Χρ. Καραβέλας για τις δωροδοκίες στελεχών του ΟΤΕ (Αυλωνίτη, Νικάκη, Κόκκινου κ.ά.), οι λογαριασμοί του οποίου περιείχαν και νέα αποκάλυψη-«βόμβα» για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 12 Δεκεμβρίου 1998, πέντε ημέρες πριν από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης (8002 για την ψηφιοποίηση του οργανισμού) μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, εστάλησαν 500.000 γερμανικά μάρκα σε λογαριασμό στην Ελβετία μέσω του λογαριασμού Καραβέλα, ο οποίος είχε δεχθεί πληρωμή από τον Γερμανό Ράινερ Νιντλ, ταμία της Siemens, πριν από τον γνωστό σε μας Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Επειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελλήνων ανακριτών αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα είχε δεχθεί ο αποβιώσας καθηγητής Ξυπολιάς, τότε νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ. Ηταν πάντως το πρόσωπο το οποίο είχε ελέγξει τη νομιμότητα της σύμβασης, αλλά αποδείχθηκε ότι είχε πληρωθεί γενναία και από τη γερμανική εταιρεία.

Η απολογία Γεωργίου
Ο 75χρονος σήμερα Ηλ. Γεωργίου, πρώην γενικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens, απολογήθηκε συμπληρωματικά επειδή, όπως καταγράφεται στο κατηγορητήριο,«ενεργώντας για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας και με κονδύλια τα οποία διετίθεντο για δωροδοκίες, υποσχέθηκε πριν από την έγκριση της συμφωνίας με τον ΟΤΕ την καταβολή χρηματικού ποσού ως δώρου στον συγκατηγορούμενό του, Αναστάσιο Μαντέλη, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών» την επίμαχη περίοδο.
Στο κατηγορητήριο καταγράφεται ότι ο συνεργάτης του κ. Αν. Μαντέλη, Αρ. Μαντάς(θα κληθεί ως κατηγορούμενος), παρέδωσε στον Γεωργίου σημείωμα με τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του Μαντέλη (αρ. 22157 στην τράπεζα Canadian Imperial Bank of Commerce, Γενεύη) με τον κωδικό «Α. Rocos». Ενώ εμφανιζόταν ως δικαιούχος ο κουμπάρος του Τσουγγράνης (ο οποίος επίσης σύντομα θα απολογηθεί), πραγματικός δικαιούχος ήταν ο υπουργός. Το ποσό εμβάστηκε από λογαριασμό της κυρίας Αντωνίας Μάρκου και ήταν 200.000 γερμανικά μάρκα... Αλλα 250.000 μάρκα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εμβάστηκαν από άλλον λογαριασμό, ο οποίος είχε ανοιχτεί στην τράπεζα Raiffeisenverband (RVS) στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Στην απολογία του ο Ηλ. Γεωργίου αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε ότι αποχώρησε από την εταιρεία στην Ελλάδα το 1998 κρατώντας, σε συμφωνία με τους Γερμανούς, μια θέση τυπικού συμβούλου στους Μιχ. Χριστοφοράκο και Πρ. Μαυρίδη, αν τη χρειάζονταν. Πάντως, όπως είπε, στο διάστημα αυτό έπαιρνε το 60% των αποδοχών του αλλά δεν του ζητήθηκε καμία συμβουλή από τα δύο πρόσωπα. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις εταιρείες TelePassport με τον Λουδοβίκο Σνάιντερ και τον κ. Gerstmann για φωτοβολταϊκά. Οπως είπε, με τον Μ. Χριστοφοράκο «δεν είχα καλές σχέσεις».
Οταν ερωτάται πάντως για το επίμαχο έμβασμα στον Αν. Μαντέλη υποστηρίζει τα εξής:«Κατά την παρουσία μου στα κεντρικά γραφεία της Siemens ο Πέτερ Πρίμπιλα μου ζήτησε να προβώ στη μεταφορά των 200.000 γερμανικών μάρκων από τον λογαριασμό της Αντωνίας Μάρκου...». Οταν ερωτάται από τον ανακριτή, διευκρινίζει ότι εκείνη δεν γνώριζε γι' αυτή τη μεταφορά και ότι δεν ξέρει πώς τα στοιχεία του λογαριασμού Τσουγγράνη - Μαντέλη τα πληροφορήθηκε ο Βόλφγκανγκ Ρούντολφ, διαχειριστής του αρχικού λογαριασμού στην Αυστρία, απ' όπου έφυγε το ποσό.
Για τον Παντελεήμονα Καρακώστα κατέθεσε ότι «τον είχα πλησιάσει για να του προσφέρω πληροφορίες σχετικά με κινήσεις άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών, την πολιτική του ΟΤΕ κτλ.». Ως αντάλλαγμα των πληροφοριών ο Ηλ. Γεωργίου ομολόγησε ότι έστειλε από τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας δύο εμβάσματα ύψους 350.000 μάρκων (150.000 στις 26.5.1998 και 200.000 στις 3.11.1998...).

Προς απολογία και 12 Γερμανοί
Με τις κατηγορίες της δωροδοκίας αλλά και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα κληθούν να απολογηθούν 12 Γερμανοί, στελέχη της Siemens AG. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμός υπάρχει αν τελικά κληθεί ο άλλοτε επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Φον Πύρερ. Ο συγκεκριμένος δεν κατονομάζεται από κανέναν εμπλεκόμενο στην υπόθεση, σε αντίθεση με άλλους που κατονομάζονται. Πρόκειται να κληθούν πάντως οι ταμίες, όπως περιγράφονται από το ελληνικό κατηγορητήριο:Λούντβιχ Γιάσπερ, Ρέινερ Νιντλ, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Χανς Βάλτερ Μπένζαου καιΜίχαελ Κουτσενρόιτερ. Θα κληθούν επίσης και οι διαχειριστές των λογαριασμών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Ρούντολφ, Χάιντς Κάιλ φον Γιάγκεμαν, αλλά και τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας Γκάνσβιντ, Κοχ, Μάτες, Ρίχτερ, καθώς και το ανώτατο στέλεχοςΝοϊμπίργκερ.


Η ανάκριση και οι κατηγορούμενοι
Από τον Μαυρίδη στον Λαυρεντιάδη
Κινηματογραφικές συνθήκες για τις επισκέψεις του στην Ελλάδα περιγράφει ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ ο οποίος, όπως λέει στην κατάθεσή του σε ελβετό δικαστή, η σχέση του με τη χώρα μας και τους μεγάλους πελάτες άρχισε τον Δεκέμβριο του 2000, όταν ο Πρόδρομος Μαυρίδης άνοιξε τον λογαριασμό στην Dresdner bank και στη συνέχεια συνεργάστηκε για να ανοίξουν λογαριασμοί της οικογένειας του πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας. Οταν ερωτάται πώς συνεργάστηκε και με τον άλλον εμπλεκόμενο στο τραπεζικό σκάνδαλο, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αναφέρει: «Την εταιρεία WED International με έδρα τις Παρθένους Νήσους τη γνωρίζω. Πρόκειται για λογαριασμό ενός έλληνα πελάτη, τον οποίο δεν τον έχω εξυπηρετήσει εγώ προσωπικά». Στη συνέχεια παραδέχεται ότι «στον κ. Λαυρεντιάδη ανήκει και αυτή η υπεράκτια, αλλά και η άλλη υπεράκτια Ursula Markting Corp». Και οι δύο εμφανίζονται να έχουν δεχτεί εμβάσματα από τους λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη στην τράπεζα στην Ελβετία.
Η ανάκριση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες. Αγκάθι παραμένει πάντα η αρχή «ne bis in idem», πώς δηλαδή στη χώρα μας θα κριθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ήδη δικαστεί στη Γερμανία για την ίδια αξιόποινη πράξη. Το θέμα αυτό έχει θέσει επισήμως ο Γερμανός Φ. Γιουνγκ. Από τους 70 κατηγορουμένους μόνο για περίπου 15 άτομα έχουν εντοπιστεί καταβολές, είτε πρόκειται για στελέχη της γερμανικής εταιρείας είτε για στελέχη του ΟΤΕ. Μεταξύ των κατηγορουμένων υπάρχουν και στελέχη που εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Siemens αλλά δεν υπάρχει ούτε συμμετοχή τους στις καταβολές ούτε και η υπογραφή τους σε εμβάσματα. Τέτοια πρόσωπα είναι οι Παπούλιας και Χρυσολούρης του ΟΤΕ καθώς και άλλα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού αλλά ακόμα και οι Χριστοφοράκος, Γιουνγκ, Δενδρινός, Ψαρρός και άλλοι. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τη νομιμότητα των κατηγορητηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου