Η λίστα με τους εχθρούς του είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή με τους φοροφυγάδες καταθέτες της Ελβετίας, που συνταράσσει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί έχει απέναντί του την ελβετική δικαιοσύνη, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο, την HSBC και χιλιάδες «διαπρεπείς» φοροφυγάδες. Ανάμεσα σε αυτούς, ενδέχεται να υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που να σχετίζονται με την Αλ Κάιντα ή ταμεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών. Όμως, ο 40χρονος ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών αποφάσισε να προχωρήσει στη διαρροή της λίστας των ονομάτων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Απερισκεψία ή καλά μελετημένο σχέδιο; «Ρομπέν των Δασών» ή εγκληματίας; Τα κίνητρα του Φαλτσιανί για την παράνομη απόκτηση της περιβόητης λίστας, που χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι να κατέβει στο σύνολό της στον υπολογιστή του, παραμένουν μυστήριο.
Ο ιταλογαλλικής καταγωγής Φαλτσιανί συνελήφθη στην Βαρκελώνη τον περασμένο Ιούλιο, σε έναν έλεγχο διασταύρωσης στοιχείων. Τώρα περιμένει την έκδοσή του στην Ελβετία, όπου πρόκειται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κλοπή προσωπικών δεδομένων, παραβίαση εμπορικών μυστικών και των κανόνων εχεμύθειας των τραπεζών.
Ο Φαλτσιανί εργαζόταν επί έξι χρόνια στα κεντρικά της HSBC στη Γενεύη. Είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς ήταν υπεύθυνος για την αναβάθμιση των βάσεων δεδομένων των πελατών της τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2008, ένας άνδρας με το όνομα Ρούμπεν ελ Σιντιάκ διαπραγματευόταν στη Βηρυτό την πώληση πληροφοριών για ονόματα πελατών των ελβετικών τραπεζών. Ήταν ο Φαλτσιανί, που είχε ήδη στην κατοχή του τη λίστα. Η λίστα του Φαλτσιανί έγινε λίστα της Λαγκάρντ με αφορμή μια γκάφα των ελβετικών αρχών. Η Βέρνη ζήτησε από τη γαλλική αστυνομία να ερευνήσει το σπίτι του Φαλτσιανί στη Γαλλία και να της παραδώσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας. Ωστόσο, οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τον φορητό υπολογιστή και το θέμα έγινε υπόθεση της κυβέρνησης Σαρκοζί, με διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου με την Ελβετία. Τελικά το 2010, η Γαλλία έστειλε αντίγραφα της λίστας σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Η Βέρνη τον θεωρεί εγκληματία παρά το γεγονός ότι η λίστα του οδήγησε στην αποκάλυψη χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής και στην ανάκτηση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ανάμεσα στα διάσημα σκάνδαλα που περιείχε η λίστα του Φαλτσιανί ήταν αυτό της κληρονόμου της l'Oréal, Λιλιάν Μπετανκούρ, ενώ η Ιταλία κατάφερε να ανακτήσει 570 εκατομμύρια ευρώ από φοροφυγάδες, όπως ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Valentino.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου