Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΚΙ ΟΜΩΣ! ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 80ΕΚ.ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ ΣΤΟ "ΠΑΡΚΙΝΓΚ"!!!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΠΕΤΤΥ ΓΙΑΝΝΑ 

Το δημόσιο ξόδεψε 80εκ.ευρώ για το πρώην κτίριο του "Κεράνη" και οι υπάλληλοι των Υπουργείων αρνούνται να μεταστεγαστούν γιατί δεν θα βρίσκουν πάρκινγκ!!! Γι αυτόν τον "σοβαρό" λόγο λοιπόν, συνεχίζουμε και πληρώνουμε ενοίκια για τα γραφεία των Υπουργείων, ενώ το δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του το κτίριο του "ΚΕΡΑΝΗ" και ξόδεψε 80εκ.ευρώ για να το ανακαινίσει!!!

Εδώ και 14 χρόνια τα σχέδιο να μεταστεγαστούν κάποια υπουργεία στο κτίριο των πρώην αποθηκών της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, επί της οδού Θηβών, έχει στεφτεί με απόλυτη αποτυχία.

Το εν λόγω κτίριο που βλέπετε και στη φωτογραφία, ( πλήρως ανακαινισμένο σήμερα) , ήταν μέχρι το 1998 υπό την ιδιοκτησία του Κεράνη και λόγω χρεών κατασχέθηκε από το δημόσιο έναντι 11,9 εκ.ευρώ ( περίπου 35εκ.ευρώ).

Από τότε έχουνε γίνει πολλές απέλπιδες προσπάθειες, προκειμένου να μετεστεγαστούν σε αυτό τμήματα Υπουργείων και κατ επέκταση το δημόσιο να γλιτώσει χρήματα από τα υπέρογκα ενοίκια που σπαταλάει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα του spirospero.gr, για να γίνει η ανακαίνιση του κτιρίου και από αποθήκες της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», και να μεταμορφωθεί σε αυτό που βλέπετε και στις φωτογραφίες, ξοδέψαμε περίπου 80εκ.ευρώ!!!


Το κτίριο λοιπόν αυτό το έχουμε χρυσοπληρώσει και είναι έτοιμο εδώ και τόσα χρόνια. Για ποιο λόγο λοιπόν πληρώνουμε ακόμη ενοίκια; Είναι σοβαροί οι λόγοι που αντιδρούν οι εργαζόμενοι; Είναι δυνατόν λοιπόν να έχει το κράτος στην ιδιοκτησία του ένα τέτοιο κτίριο και να μην το εκμεταλλεύεται; Τότε για ποιο λόγο ξοδέψαμε 80εκ.ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις της ανακαίνισης;

Το συγκεκριμένο κτίριο, βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 15.766,59 μ2, με συνολική δομημένη επιφάνεια 32.766,59 μ2. Περιλαμβάνει έξι ορόφους χώρων εργασίας και 506 θέσεις στάθμευσης (248 υπαίθριες και 258 στεγασμένες). Στο ισόγειο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, εκτός από τους χώρους υποδοχής και εργασίας, υπάρχουν χώροι ιατρείου και κυλικείου. Στο δώμα, τέλος, υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τόξα για την ενεργειακή υποστήριξη του κτιρίου.

Οι υπάλληλοι όμως από την αρχή αντέδρασαν σε αυτό το γεγονός. Υπενθυμίζουμε τι είχε δηλώσει στα «Νέα» .ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Ντούμας: «η βασικότερη ένστασή μας έχει να κάνει με τις συγκοινωνίες. Δεν υπάρχει κανένα συγκοινωνιακό μέσο που να εξυπηρετεί, οι δε θέσεις στάθμευσης στο κτίριο είναι περίπου 500 και οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν 2.300. Πώς θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας και πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες;».


Το spirospero.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο εργαζομένων στο Υπ.Πολιτισμού, τον κ.Τσακουπιάτο. «Ο κύριος λόγος που αντιδράσαμε οι εργαζόμενοι και από τα 4 Υπουργεία, είναι ότι δεν θέλουμε να φύγουμε από το κέντρο της Αθήνας.» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΥΠΠΟ.


Οι απόπειρες μεταστέγασης

Το 1998 ήταν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ που αντιδρούσαν στην προαναγγελία μεταφοράς υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο των πρώην αποθηκών της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, επί της οδού Θηβών 196-198 στον Δήμο Νίκαιας - Ρέντη.

Το 2004 ήρθε η σειρά των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το 2011 ακολούθησαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας.
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών με τους 2.300 υπαλλήλους .

Και αυτή η απόπειρα μετεγκατάστασης υπηρεσιών στις παλιές καπναποθήκες συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δέχτηκε σχετικό εξώδικο από τους Συλλόγους Εργαζομένων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των εφοριακών Αττικής και Νήσων καθώς και της Ομοσπονδίας Τελωνειακών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο σενάριο που ακούγεται, είναι η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο πρώην κτίριο του «ΚΕΡΑΝΗ».


ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 210 3702319, Fax: 210 3702310
http://www.sepeinspector.blogspot.com
Αθήνα: 28.02.2011 Αρ. Πρωτ.: 46

Προς : Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης κ. Λ. Κατσέλη

Κοιν.: 1) Αν. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη Γεώργιo

2) Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε.
κ. Χάλαρη Μιχαήλ.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Έπειτα από προφορική πρόσκληση σας με αφορμή την ενδεχόμενη μεταστέγαση υπηρεσιών του Υπουργείου μας στο κτίριο «Κεράνη» (πρώην καπναποθήκες), μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στις 07/02/2011 από κοινού με εκπροσώπους άλλων Συλλόγων. Διαπιστώσαμε και έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Την έλλειψη σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης για τις γενικότερες επιπτώσεις μιας συνεπαγόμενης προσέλκυσης ενός μεγάλου αριθμού μετακινήσεων στην ευρύτερη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.
2. Την έλλειψη μέσων μετακίνησης σταθερής τροχιάς με επάρκεια ανταποκρίσεων αλλά και γενικότερα ικανοποιητικών συγκοινωνιακών υποδομών για την εξυπηρέτηση υπαλλήλων, πολιτών και εργαζομένων.
3. Την έλλειψη κτιριολογικής μελέτης για το προαναφερόμενο κτίριο με βάση τα οργανογράμματα και τις παρούσες ανάγκες των διαφόρων Υπηρεσιών του Υπουργείου μας. Επειδή στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις σχεδιάζεται να μεταστεγαστούν περίπου 2000 υπάλληλοι, κρίνουμε επιτακτική και αναγκαία τη σύνταξη νέας κτιριολογικής μελέτης από αρμόδιο Μηχανικό, δεδομένου ότι όπως ενημερωθήκαμε από τους εκπροσώπους της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου και διαπιστώσαμε επιτόπου, η υφισταμένη κτιριολογική μελέτη συντάχθηκε αποκλειστικά με βάση τη δομή και τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που επρόκειτο να εγκατασταθεί στο παρελθόν και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις διαφορετικές σημερινές ανάγκες των Υπηρεσιών μας.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις μας σχετικά με τα δύο πρώτα ζητήματα έχουν ήδη κατατεθεί στον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο από τις 03/05/10 με το με αριθμ. πρωτ. 6 έγγραφό μας).
Κατά συνέπεια θεωρούμε, ότι πριν μελετηθούν και επιλυθούν τα ανωτέρω σοβαρά ζητήματα (τα οποία όπως προαναφέρθηκε έχουν να κάνουν όχι μόνο με την εξυπηρέτηση της ορθής και σύγχρονης λειτουργίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, αλλά και με την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων, των εργαζομένων και των πάσης φύσεως επισκεπτών), δεν θα πρέπει να γίνει κανένας βιαστικός και πρόχειρος σχεδιασμός για μεταστέγαση Υπηρεσιών του Υπουργείου μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Φραγκιαδάκης Νίκος
Φωτιάδης Πρόδρομος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου