Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

"ΕΦΥΓΕ" Η ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 94 ετών η Μαρία Καραγιώργη - Γυφτοδήμου... πρωταγωνίστρια του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς στην Ελλάδα εδώ και έναν σχεδόν αιώνα.
Η Μαρία Καραγιώργη - Γυφτοδήμου γεννήθηκε στις Μηλιές Πηλίου το 1918 και ως φοιτήτρια στην Αθήνα οργανώθηκε στην παράνομη τότε ΟΚΝΕ, και στη συνέχεια συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το 1941 παντρέυτηκε τον Κώστα Καραγιώργη Γυφτοδήμο, ηγετική μορφη του ΚΚΕ του ΕΛ.ΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού και διευθυνή του Ριζοσπάστη από την απελευθέρωση μέχρι τον εμφύλιο, που βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια των ίδιων των συντρόφων του.

Εξορίστηκε και φυλακίστηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου και της χούντας, ενώ εξελέγη βουλευτής της ΕΔΑ στη Μαγνησία το 1963 και το 1964.

Ανακοίνωση για το θάνατο της Μαρίας Καραγιώργη εξέδωση η Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.
"Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου", τονίζει, "φτιαγμένη από το μέταλλο της ανεπανάληπτης γενιάς της Αντίστασης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης στα ιδανικά της αριστεράς για όλους μας. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας σε όλους όσους την γνώρισαν, την αγάπησαν και την εκτίμησαν.

kentrinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου