Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί μετεκλογικά μία συνεργασία της ευρύτερης κεντροδεξιάς ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος, διαφορετικά στην Ελλάδα θα ξεκινήσει μία ατέρμονη προεκλογική μάχη με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Δείχνουν επίσης είσοδο του κόμματος του Πάνου Καμένου στη Βουλή, καθώς και του ΛΑΟΣ έστω και αν ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι αποδυναμωμένος σημαντικά.
Αν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων επαληθευτούν τότε η Νέα Δημοκρατία θα λάβει, στην καλύτερη περίπτωση, ποσοστό που θα κυμαίνεται από το 25% έως το 30%, οπότε και θα συγκεντρώσει - με το μπόνους των 50 εδρών - από 110 έως 130 έδρες στη νέα Βουλή που θα προκύψει και που θα είναι πολυκομματική, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Με δεδομένο ότι δε θα υπάρξει συμφωνία Βενιζέλου-Σαμαρά, θα πρέπει να αναζητηθεί η συναίνεση των κομμάτων της δεξιάς ώστε να σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Καμμένος και ο Καρατζαφέρης να στηρίξουν στην πρωθυπουργία τον Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, το μόνο πρόσωπο που με προθυμία θα στήριζαν – και που φέρεται να έχει ήδη συμφωνηθεί να στηρίξουν – ο Καμμένος και ο Καρατζαφέρης για τη θέση του πρωθυπουργού ευρείας συναίνεσης είναι ο Κώστας Καραμανλής.
Εξ άλλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο – με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις – ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν η Νέα Δημοκρατία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΛΑΟΣ θα είναι υπέρ αρκετό για να εξασφαλίσουν περισσότερες από 151 έδρες στη Βουλή.
Αξίζει ασφαλώς να σημειωθεί και το ότι η επιστροφή Καραμανλή στα πολιτικά πράγματα μελετάται εδώ και καιρό και προγραμματίζεται με πολύ προσεκτικές κινήσεις.
Δεν είναι τυχαία η διαρροή πριν από μερικές εβδομάδες για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν συμφέροντα που δεν ήθελαν τον ίδιο στην εξουσία, αλλά το Γιώργο Παπανδρέου.
Επίσης, η υπενθύμιση της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που προειδοποιούσε για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων ώστε να βγει η Ελλάδα από την ύφεση.
Άλλωστε, σύμφωνα και με αναλυτές, αν το Σεπτέμβριο του 2009 ο Κώστας Καραμανλής είχε λάβει τα μέτρα που προτίθετο να λάβει σε περίπτωση επανεκλογής του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 και δεν υπήρχε η καθυστέρηση μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.
Πολλοί υποστηρίζουν – πιθανότατα δικαίως – ότι η Ελλάδα θα είχε αποφύγει με πολύ πιο ελαφρά μέτρα την προσφυγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ενορχηστρώθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ενώ δε θα είχε καν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, με τις δραματικές συνέπειες που όλοι βιώνουμε σήμερα.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου