Στην Ευρώπη και στην αντίληψη που έχουμε για τα σπορ, οι ομάδες σχεδόν πάντα είναι συνυφασμένες με τον τόπο.Πόσο εύκολο θα ήταν για πολλούς από εμάς να αποδεχθούν, για παράδειγμα, τη μετακόμιση της ομάδας τους σε άλλη πόλη. Μία μετακόμιση που θα γινόταν για οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού ο κόσμος στη νέα έδρα θα μπορούσε να στηρίξει την ομάδα.
Είναι εύκολο, ας πούμε, να πάει κάπου αλλού ο Πανιώνιος ή η ΑΕΚ ή η Παναχαϊκή, την ώρα που ο τόπος που βρίσκεται η έδρα μίας ομάδας, είναι και ο τόπος κατοικίας του κύριου όγκου των υποστηρικτών της; Πολύ πιθανότερο είναι μία ομάδα χωρίς πολύ κόσμο, ίσως και χωρίς κάποια ιδιαίτερη αγωνιστική ιστορία που να τη συνδέει με έναν τόπο, να μπορέσει να αλλάξει έδρα με μεγαλύτερη ευκολία. Στις ΗΠΑ, όμως, οι ομάδες αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά.
Η επαγγελματική ομάδα του μπάσκετ ή του αμερικανικού ποδοσφαίρου είναι μία επιχείρηση που μπορεί να μετακομίσει σε άλλο τόπο, με στόχο την αναζήτηση κέρδους και καλύτερων συνθηκών λειτουργίας. Στις ΗΠΑ οι ομάδες ονομάζονται και θεωρούνται franchises και αυτό το γεγονός ενισχύει την επιχειρηματικότητα, την κινητικότητα του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη, σε μία χώρα και μία αγορά με διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας και οργάνωσης της κοινωνίας.
Φυσικά, η αλλαγή έδρας δεν γίνεται αυθαίρετα και χωρίς να δώσουν την έγκρισή τους, η ένωση των ομάδων, οι τοπικές αρχές και οι οικονομικοί φορείς που εποπτεύουν την αγορά. Πρόσφατα, διάβαζα για δύο περιπτώσεις πιθανής αλλαγής έδρας ομάδων που συνδέονταν με το ζήτημα και του γηπέδου, κυρίως αυτού. Η πρώτη αφορά το γήπεδο της ομάδας φούτμπολ (ράγκμπι) των San Francisco 49ers το Candlestick Park που είναι το παλιότερο στο πρωτάθλημα, καθώς άρχισε να χτίζεται το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1960. Εχει χωρητικότητα 70.270 θέσεων, μεγάλη για τα δεδομένα του πρωταθλήματος, του οποίου ο μέσος όρος των εισιτηρίων κυμαίνεται φέτος, γύρω στις 65 χιλιάδες.
Το γήπεδο που βρίσκεται στην πόλη του Σαν Φραντσίσκο, θα εγκαταλειφθεί και η ομάδα θα μεταφερθεί σε ένα καινούργιο γήπεδο που θα αρχίσει να χτίζεται 40 μίλια μακριά από την πόλη, στη Σάντα Κλάρα και θα είναι έτοιμο για τη σεζόν 2015-16. Το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ., θα είναι πολυλειτουργικό, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολλές άλλες διοργανώσεις όπως το Super Bowl και θα έχει χωρητικότητα 68.500 θέσεων.
Λίγκες και δημοτικά συμβούλια
Το αξιοπερίεργο και αξιοσημείωτο στην περίπτωση της μετακίνησης των 49ers είναι η χρηματοδότηση του νέου γηπέδου. Ο φορέας κατασκευής του γηπέδου που υπάγεται στον δήμο της Σάντα Κλάρα και ιδρύθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα συμβάλει με 850 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του γηπέδου, αλλά το σημαντικό στοιχείο της ιστορίας αφορά τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του γηπέδου.
Η Eνωση των ιδιοκτητών των ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η λίγκα, αποφάσισε να δανείσει στην ομάδα των 49ers το ποσόν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό βγαίνει από ένα ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό και είναι μέρος της τελευταίας συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ένωση των παικτών και εκείνη των ιδιοκτητών. Τέτοια πράγματα, πάντως δεν τα ζητάνε παίκτες στην Ευρώπη ούτε λίγκες.
Η δεύτερη περίπτωση ενδεχόμενου αλλαγής έδρας που συνδέεται με γήπεδο και νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον, είναι αυτή της ομάδας μπάσκετ των Sacramento Kings. Η ιδιοκτησία της ομάδας ετοιμαζόταν να αλλάξει έδρα λόγω της παλαιότητας του γηπέδου, αλλά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Σακραμέντο αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νέου γηπέδου με 255 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον δήμο, την ομάδα και τον επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος εκμεταλλεύεται το γήπεδο, η ομάδα θα παραμείνει στην πόλη για τα επόμενα 30 χρόνια.
Η εμπορική σημασία της «έδρας»
O δήμος του Σακραμέντο θεωρεί την παρουσία της ομάδας πολύ σημαντική και για το προφίλ αλλά και για την οικονομία της πόλης, καθώς το έργο θα δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το νέο γήπεδο, πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο κι υιοθετήθηκε με ψήφους 7-2. Τα χρήματα για τη χρηματοδότηση ο δήμος θα τα συγκεντρώσει από την ενοικίαση των εμπορικών χώρων και των χώρων στάθμευσης, γύρω από το νέο γήπεδο.
Το κόστος της κατασκευής υπολογίζεται στα 391 εκατομμύρια και σε αυτό θα συνεισφέρουν η ομάδα με 73,5 εκατομμύρια και ο επιχειρηματικός όμιλος που το εκμεταλλεύεται με 58,7 εκατομμύρια.
Τα χρήματα που λείπουν θα συμπληρωθούν από τα έσοδα που θα προκύψουν από μία μικρή αύξηση της τιμής των εισιτηρίων που θα διατηρηθεί, μέχρι να αποπληρωθεί η κατασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου