Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του στον Γκάρντιαν ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Μπλάντσφλαουερ, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας τονίζει ότι η κρίση του 2008 αντιμετωπίστηκε με τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας και το ίδιο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ώστε να αποφύγει την πτώχευση. Όπως σχολιάζει, οι οικονομικοί δείκτες στη χώρα αποτυπώνουν ένα σπιράλ θανάτου.
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, αναρωτιέται κατά πόσο το λίκνο της δημοκρατίας έχει ξοφλήσει, καθώς η Ελλάδας κείτεται χρεοκοπημένη, ταπεινωμένη και πυρπολημένη. Η Έλενα Σμιθ γράφει ότι ενώ τόσα χρόνια μετά την πτώση των στρατιωτικών δικτατόρων η κρίση για κάποιους είναι σχεδόν τόσο άσχημη όσο και το μακρύ σκοτάδι της επταετίας, είναι ακόμα αδύνατο να διαδηλώσει κανείς στην καρδιά της δημοκρατίας. Αναφέρεται στη στάση της ελληνικής αστυνομίας και στο καταστρεπτικό έργο των γνωστών νεαρών. Η δημοσιογράφος του Γκάρντιαν σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι αυτό που κρατά την πτώχευση μακριά, την ώρα που οι πολίτες κάνουν λόγο για εμπόλεμη κατάσταση, είναι ο φόβος για τις συνέπειές της.
Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει το θάνατο δια χιλίων περικοπών, αν δεν εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Οι Τάιμς καλούν τη Γερμανία να λάβει υπόψη την ελληνική οργή και να επιδείξει μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία. Μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά αυτό «θα προϋπέθετε ένα πιο ευαίσθητο και συναισθηματικά συγκαταβατικό στιλ εξουσίας, η απουσία του οποίου είναι ο λόγος που η ευρωζώνη παραμένει σε κρίση».
skai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου