Ένα εκπληκτικό ξύλινο πρόσωπο, εξαιρετικά διατηρημένο, που προφανώς ανήκε σε σημαίνον άτομο της αιγυπτιακής κοινωνίας ήρθε στο φως κατά την ανασκαφή στη θέση Κουμπέτ Ελ - Χάουα στο Ασουάν της Αιγύπτου. Πρόκειται για τμήμα μιας σαρκοφάγου που αναδύθηκε μέσα από το χώμα περί τις τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά από την τοποθέτησή της σε τάφο. Και όπως φαίνεται, περιείχε το σώμα ενός ανθρώπου, που μπορούσε εν ζωή να υπερηφανεύεται για τα εξαιρετικά λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Η ανακάλυψη έγινε από μία ισπανική αρχαιολογική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο της Χαέν _με συνεργαζόμενους επίσης, τα Πανεπιστήμια της Γρανάδας και του Λονδίνου_, η οποία εργάζεται στην περιοχή από το 2008 με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεχάντρο Χιμένες Σεράνο. Είκοσι μούμιες καθώς και έναν τάφο του 1830 π. Χ. έχει φέρει στο φως αυτή η ομάδα κατά τη φετεινή ανασκαφική περίοδο, που άρχισε τον Ιανουάριο ενώ στο παρελθόν είχε αποκαλύψει άλλους δύο τάφους.
Η νεκρόπολη στο Κουμπέτ Ελ - Χάουα ήταν σε χρήση από 2250 π. Χ. και υπήρξε η τελευταία κατοικία για μερικούς από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους της χώρας. Συνολικά μάλιστα θεωρείται ότι περιλαμβάνει το λιγότερο 40 τάφους, λαξευμένους στο βράχο. Οπως αποκαλύπτει εξάλλου ο Σεράνο στην ανασκαφή έχουν χρησιμοποιηθεί νέες τεχνολογίες όπως η RTI και η σάρωση σε 3D, που βοηθά στην ανάγνωση των ιερογλυφικών κειμένων με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου