Η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων σήμερα και αύριο είναι μόνο η κορυφή του... παγόβουνου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργηθεί μία ομάδα καταγραφής των πάνω από 100 «Προαπαιτούμενων Δράσεων» του νέου Μνημονίου υπό τον γενικό γραμματέα Η. Πλασκοβίτη.
Η ομάδα, συντονίζει το έργο που πρέπει να κάνουν όλα τα υπουργεία. Στόχος είναι να μην «ξεχαστεί» κάτι έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, δίδοντας αφορμή στους δανειστές για νέα πισογυρίσματα στην υλοποίηση του δανείου.
Αυτή τη φορά, η «εντολή» των δανειστών ήταν σαφής: όχι μόνο ψήφιση των νόμων, αλλά και εφαρμογή τους πριν από τη καταβολή της δόσης. Τούτο συνεπάγεται τις ημέρες που θα ακολουθήσουν βροχή από υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, προεδρικά διατάγματα.
Προέχει η κατάθεση των νόμων. Τελικά στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου αποφασίστηκε να χωριστούν σε 2 κείμενα. Το πρώτο με τις παρεμβάσεις του υπουργείου υγείας και τις συγχωνεύσεις των επικουρικών ταμείων κατατίθεται σήμερα.
Το δεύτερο νομοσχέδιο με όλα τα υπόλοιπα μέτρα (νέα εισπρακτικά μέτρα, περικοπές συντάξεων, παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και στις αγορές) σχεδιάζεται να φτάσει στη Βουλή αύριο το πρωί, καθώς η εσπευσμένη αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου για τις Βρυξέλλες άλλαξε το πρόγραμμα. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου προτείνεται να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να προλάβει να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο. Με άλλο νομοθέτημα θα έρθει στη Βουλή όποια διάταξη «ξεχασθεί» από τις προαπαιτούμενες του Μνημονίου.
Οι νόμοι περιλαμβάνουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Περικοπές στις επενδύσεις που χρηματοδοτεί το κράτος για έργα ΟΤΑ, αλλά κυρίως για ιδιώτες (πχ επενδυτικός νόμος) κατά 400 εκατ. ευρώ.
* Λουκέτο σε ερευνητικά κέντρα και κατάργηση σειρά επιδομάτων του υπουργείου Παιδείας (εκπαιδευτικών για την υπηρεσία στο εξωτερικό, συμβασιούχων στα πανεπιστήμια, τροφίμων στα τεχνικά λύκεια και στα πανεπιστήμια), καθώς και μείωση λειτουργικών δαπανών στα τεχνικά λύκεια. Έρχονται και περικοπές επιχορηγήσεων του υπουργείου πολιτισμού. Συνολική εξοικονόμηση 170 εκατ. ευρώ.
* Περικοπή κατά 12% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, των επικουρικών συντάξεων, συγχωνεύσεις ταμείων για να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ.
* Περικοπή υπερωριών ιατρών αξίας 25 εκατ. ευρώ.
* Μείωση του εισοδηματικού πλαφόν στο πολυτεκνικό επίδομα στα 45.000 ευρώ για οικογένειες έως 5 παιδιών (55.000 ευρώ σήμερα).
* Περικοπή του έκτακτου επιδόματος στη μεθόριο για την εξοικονόμηση 26 εκατ. ευρώ.
* Μείωση θέσεων στους ΟΤΑ (κατάργηση 550 θέσεων αντιδημάρχων και συνοδευτικού προσωπικού με στόχο 24 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση).
* Περικοπή ειδικών μισθολογίων από τον Ιούλιο με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 90 εκατ. ευρώ (από τον στόχο του Μνημονίου που όριζε ότι περικόπτονται από τον Σεπτέμβριο).
* Αναβολή παραλαβής αμυντικών δαπανών 300 εκατ. ευρώ, και περικοπή λειτουργικών δαπανών άμυνας κατά 100 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
* Περικοπή των γενικών λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 200 εκατ. ευρώ, των εκλογικών δαπανών κατά 70 εκατ. ευρώ.
* Περικοπές στα φάρμακα και επικαιροποίηση της λίστας, με στόχο εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ.
Με άλλες διατάξεις αλλάζει το πλαίσιο της ΕΛΣΤΑΤ, θεσπίζεται το λουκέτο στους μικρούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (OEE, OEK) και η συρρίκνωση άλλων, ενώ επεκτείνεται η αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στη γενική κυβέρνηση.
Με ξεχωριστές πράξεις (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι) που παράλληλα ετοιμάζονται, θα τεθούν οι παραπάνω διατάξεις σε εφαρμογή. Επίσης άλλες διατάξεις θα προβλέπουν την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, του ενιαίου μισθολογίου (σε δικηγόρους, ειδικό επιστημονικό προσωπικό ανεξάρτητων αρχών, μετακλητούς υπαλλήλους και εργαζόμενους ορισμένου χρόνου). Θα προβλέπουν και την μείωση του χρόνου μεταφοράς των εσόδων από το φόρο περιουσίας από τη ΔΕΗ στο δημόσιο σε 2 μέρες την ολοκλήρωση του λουκέτου σε ΔΕΚΟ και φορείς,
Πάνω από 20 πράξεις εκκρεμούν στα κλειστά επαγγέλματα για το «άνοιγμα» της αγοράς στους φορτοεκφορτωτές στις κεντρικές αγορές, στους ξεναγούς, στους ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικούς, στους αναλογιστές, στις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, σε πολλά επαγγέλματα υγείας κλπ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει και ένα ειδικό «μνημόνιο» για τια τράπεζες. Μεταξύ άλλων αλλάζουν οι συμβάσεις εργασίας, δίδει τα εργαλεία εκτίμησης των στοιχείων του ενεργητικού για τράπεζες που έχουν πτωχεύσει, δίδει το δικαίωμα στην ΤτΕ να καθορίζει νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, επιτρέπει τη χρήση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου