Η άνοδος και η πτώση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία που όλοι «θαύμαζαν» και κανείς δεν γνώριζε...
Η μία την άλλη διαδέχονται οι κακές ειδήσεις για τονεπιχειρηματία αστέρα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που κάποτε πρωταγωνιστούσε στα πολιτικά σαλόνια και την κοσμική ζωή της Αθήνας.
Λίγο μετά τη δέσμευση των καταθέσεων και των περιουσιακών του στοιχείων για την υπόθεση της Proton Bank την οποία είχε αποκτήσει, και για τη διαχείριση της οποία κατηγορείται, ο επιχειρηματίας που «τόλμησε» να βάλει έναν αμερικανό διπλωμάτη (και μάλιστα τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ) στη διοίκηση της τράπεζας, παίρνει μια δεύτερη προθεσμία απολογίας ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος έχει επιχειρήσει να αποτραβηχτεί πλέον από τα ελληνικά δρώμενα, αλλά ο μίτος των δραστηριοτήτων του μας γυρίζει πολύ πίσω. Και πιθανότατα δεν θα τον αφήσει. Ας προσπαθήσουμε ξετυλίξουμε το κουβάρι, κάπου από τη μέση…
Το story του Λαυρέντη
Η χρηματιστηριακή κοινότητα άρχισε να προσέχει τον γεννημένο μόλις το 1972 νεαρό επιχειρηματία το 2005, όταν πακέτα επί πακέτων μετοχών της Νεοχημικής άρχισαν να μεταβιβάζονταν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ήταν η περίοδος, που οι ξένοι είχαν αναλάβει εργολαβικά την δημιουργία υπεραξιών στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινώντας από τις τράπεζες και φτάνοντας στις εταιρείες άλλων προβεβλημένων επιχειρηματιών.
Η Σοφοκλέους γεννούσε υπεραξίες και οι διψήφιοι αριθμοί ανάπτυξης της εταιρείας σε χημικά, είδη υγείας και φαρμακευτικά αυγάτιζαν εξασφαλίζοντας δουλειές από μεγάλες πολυεθνικές χημικές βιομηχανίες. Το growth story του Λαυρέντη άρχισε να πουλά και η συνεργασία του με τον χρηματιστή Μανώλη Βάρσο (της Merit) άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο Μανώλης Βάρσος παντρεμένος με την Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας, η οποία διατηρεί εταιρεία επικοινωνίας και προώθησης εταιρειών έχει άριστες σχέσεις με ξένους επενδυτικούς οίκους όπως η Sal Oppenheim εκμεταλλεύεται τη θετική συγκυρία και πουλά σε ξένους.
Αγοραστές είναι μεγάλα επενδυτικά σπίτια, που ποντάρουν σε ανερχόμενα growth stories. Είναι ενδεικτικό πως από τα 97 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που είχε η Νεοχημική το 2006 το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την πώληση των μετοχών της Lamda Detergent.
Η Νεοχημική πωλείται στην Carlyle έναντι 700 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 19 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τιμή εισαγωγής της ήταν μόλις 1,39 ευρώ. Είχε προηγηθεί βέβαια η εκμετάλλευση της θετικής συγκυρίας και οι αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις μικρότερων εταιρειών, όπως αρχικά έγινε με τις Veterin, Lamda Detergent και Elpharma. Μόνο οι χρηματιστηριακές υπεραξίες, που προέκυψαν με την απορρόφηση των τριών εταιρειών, υπολογίστηκαν στα 250 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση Λαυρεντιάδη τέλος του 2008, πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis προκάλεσε αμφίσημη αίσθηση στην αγορά. Η εξήγηση που δόθηκε από τον ίδιο είναι πως μαζί με άλλους επιχειρηματίες θα προχωρήσει στην ίδρυση private equity fund που με έδρα το Λονδίνο θα κυνηγήσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα «προσφέρει» η κρίση. Στόχος ήταν η συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ με πρώτη επιχειρηματική κίνηση του fund την επαναγορά της Alapis. Οι αντίπαλοί του απλά του προσήψαν ότι εγκατέλειψε το δημιούργημά του, αφού προηγουμένως είχε αποκομίσει υπερκέρδη… Όπως θα δούμε όμως πιο κάτω η υπόθεση δεν ήταν τόσο απλή…
Από τον θρίαμβο του Carlyle στην επαναγορά της Νεοχημικής
Στις 9 Μαΐου του 2008 ο Δρ. Ρόμπερτ Ιστον, Διευθύνων Σύμβουλος του Carlyle Group, έλεγε: «Αυτή είναι η πρώτη επένδυση του Carlyle Group σε ελληνική εταιρία. Πέρα από την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς όλ’ αυτά τα χρόνια της Νεοχημικής στον τομέα που αναπτύσσεται, αποτελεί και την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου μας για επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη». Η Νεοχημική ήταν η εταιρία του Ομίλου Λαυρεντιάδη που αγόραζε το Carlyle, ένα εκ των δυο-τριών μεγαλυτέρων equity funds του πλανήτη, συνώνυμο τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο με την κυριαρχία της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ένα fund - σύμβολο της αμερικανικής εξουσίας του χρήματος. Άλλωστε εξακολουθεί να είναι επίτιμος πρόεδρος του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.
Διαβάστε περισσότερα στο ΝewPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου