Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

«Πόρτα» Σαμαρά στον Γκρουέφσκι


Γράφει ο Πέτρος Μποτσαράκος 

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων έγινε η «πόρτα» που έριξε στον Νικολά Γκρουέφσκι ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μασσαλία.

Ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ επεδίωξε και είχε συνάντηση με σημαντικά αποτελέσματα τόσο με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Έντα Κένι , τον Αλβανό Σαλί Μπερίσα, τον ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, ωστόσο απέρριψε άμεσα το επίσημο αίτημα που υποβλήθηκε από την σκοπιανή αντιπροσωπεία για συνάντηση με τον κ. Γκρουέφσκι.Η άρνηση του να τον δει, έστω και για λίγο πήρε διαστάσεις, όταν το κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας μετέδωσε ως σημαντική είδηση την άρνηση του κ. Σαμαρά να ανταποκριθεί με το αιτιολογικό ότι είχε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.

Ο αρχηγός της ΝΔ, λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, έστειλε με την στάση του ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά ότι θα είναι ένας πολύ σκληρός διαπραγματευτής ως πρωθυπουργός και πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις «κόκκινες» αλλά και τις «γαλάζιες» γραμμές , που όπως ο ίδιος δηλώνει, έχει χαράξει.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαμαρά για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, η οποιαδήποτε συζήτηση και διαπραγμάτευση έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την εκ των προτέρων αποδοχή της σκοπιανής πλευράς ότι το διαπραγματευόμενο όνομα θα είναι για όλες τις χρήσεις.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος μάλιστα υποστήριξε σχετικά με την απόφαση της Χάγης που καταδικάζει την ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας χωρίς ωστόσο να τις απαγορεύει ένα μελλοντικό βέτο, ότι "η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο θέμα της προσφυγής των Σκοπίων δεν ήταν καλή για τη χώρα μας και η αδιαλλαξία των γειτόνων μας δημιουργεί πρόβλημα."

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας αποτίμησε θετικά τις αντιδράσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ξεκαθάρισαν ότι δεν αλλάζει τίποτα στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα βγια την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων μόνο μετά από επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν κρίσιμες για την εξωτερική μας πολιτική.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία δύσκολες συνθήκες και, το κυριότερο, ότι το ζήτημα της ονομασίας της FYROM δεν θα λυθεί διά της τεθλασμένης.»

Πηγή:BriefingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου