Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αλκοολισμός: «Νόσος των αντρών ή αφορά όλους μας;»


Γράφει η Μπέττυ Γιάννα

Ο αλκοολισμός είναι νόσος που προϋποθέτει κατάχρηση οινοπνεύματος και μάλιστα σε τέτοια ποσότητα ώστε να έχει δημιουργηθεί εθισμός και έντονη σωματική και ψυχική εξάρτηση. Διακρίνουμε: τον αλκοολισμό από έλξη, τις αλκοολικές νευρώσεις και σπανιότερα τον ασυνεχή και καταναγκαστικό αλκοολισμό. Ο αλκοολισμός από έλξη ( το άτομο παρασύρθηκε)

Συχνότερα αφορά άνδρες , αν και σήμερα έχει τη τάση να αυξάνεται συνεχώς και στις γυναίκες . Συχνά αρχίζει κατά την εφηβεία και δεν συνοδεύεται από κανένα αίσθημα ενοχής ή προβλήματα σεξουαλικότητας. Είναι κοινωνικά αποδεκτός και ορθολογιστικός. Παύει σε μεγάλη ηλικία, είτε αυτόματα ( χωρίς λόγο) είτε γιατί εμφανίστηκαν δυσανεξία του ήπατος ή του πεπτικού σωλήνα ή παραλήρημα. Στο ιστορικό του ατόμου αναφέρονται αλκοολικοί πρόγονοι.

Οι αλκοολικές νευρώσεις

Οδηγούν σε μανιακή συμπεριφορά και απομόνωση και χαρακτηρίζονται από ενοχές. Εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και συνοδεύονται από οικογενειακές συγκρούσεις, προβλήματα σεξουαλικότητας και συμπεριφοράς. Μπορεί να εξελιχθούν σε ψυχοσωματικές καταστάσεις . Στο ιστορικό του ατόμου αναφέρεται νεύρωση ή ψύχωση σε έναν από τους γονείς του.

Ο καταναγκαστικός αλκοολισμός


Σε αυτού του τύπου τον αλκοολισμό οδηγούνται άτομα που άγονται και φέρονται από έντονες και ανεξέλεγκτες παρορμήσεις. Είναι διαλείπων και χαρακτηρίζεται από έντονες ενοχές.

Δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη κληρονομική προδιάθεση γι αυτή τη νόσο. Πολύ συχνά εμφανίζεται αργά και τείνει να εξελιχθεί μερικές φορές σε αλκοολική νεύρωση.

Υπάρχει μια τάση για κατάθλιψη και άγχος, και μικρή ικανότητα για ενόραση ( ανάκριση του ευατού μας). Συχνά αποκαλύπτεται ότι στην οικογένεια υπήρχε ένας άβουλος πατέρας και μια μητέρα αμφίρροπη, πότε απόμακρη και εχθρική , πότε υπερπροστατευτική. Αν και συχνά αποκαλύπτονται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ήδη αναφέρθηκαν, αυτά δεν μας επιβάλλουν να μιλήσουμε αναγκαστικά για «αλκοολική προσωπικότητα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου