Γράφει ο Πέτρος Μποτσαράκος
«Δεν αντέχουμε άλλο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στους 17 Πρωθυπουργούς της ΕΕ, τους θεσμικούς φορείς και τους Προέδρους κομμάτων που μετέχουν στο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Μασσαλία.
«Δεν αντέχουμε άλλο, να είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ ενώπιον Γάλλων, Γερμανών και άλλων ηγετών της ευρωζώνης και της Ένωσης και τόνισε ότι « χρειαζόμαστε επανεκκίνηση της Οικονομίας προκειμένου να επιτύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως απαιτεί ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε...Χρειάζεται να βγούμε από την ύφεση, προκειμένου να ισοσκελίσουμε το συνολικό Προϋπολογισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και να αντιστρέψουμε τη δυναμική του Χρέους.
Συμφωνούμε πλήρως με τους στόχους του Προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα. Αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την Ανάκαμψη!»
Η ομιλία του κ. Σαμαρά προκάλεσε αίσθηση γιατί μίλησε με καθαρή γλώσσα για την ανάγκη να εφαρμοστούν στην Ελλάδα πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη. «Στην Ελλάδα πήραμε πολύτιμα μαθήματα με οδυνηρό τρόπο,» τους είπε από το βήμα του Συνεδρίου και σημείωσε: «αίρομαι που μπορώ να τα μοιραστώ σήμερα με φίλους που επίσης πιστεύουν στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό»
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε αναλυτικότερα σε όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα 2 τελευταία χρόνια αλλά και στα διδάγματα που όπως είπε πρέπει να εξαχθούν. Δείχνοντας, τι κατά την γνώμη του πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό Οικονομικό Πρόγραμμα, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όταν προσπαθείς να επιβάλεις δημοσιονομική σταθεροποίηση σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, σε βάρος όλων των υπολοίπων, τότε είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτύχεις μερικούς από τους κύριους στόχους σου. Και η ύφεση θα γίνει βαθύτερη. Όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, όπου τα επίμονα υψηλά ελλείμματα συνέχισαν και το χρέος εκτοξεύθηκε σε μη βιώσιμα επίπεδα.»
Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε και ιδεολογική ανάλυση στην ομιλία του διαχωρίζοντας τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό που ο ίδιος πρωτοανέφερε στην Ελλάδα κατά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής του και μάλιστα τον διαχώρισε από τον Σοσιαλισμό και τον νεο- φιλελευθερισμό.
Προσδιόρισε μάλιστα την διαφορά του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού στο ότι συμφωνεί με την λειτουργία των αγορών σε αντίθεση με τον Σοσιαλισμό και πως επιθυμεί την ρύθμιση των αγορών σε αντίθεση με τον νεο- φιλελευθερισμό.
Είπε μάλιστα στο ακροατήριο του: «Τέσσερις σαφείς κανόνες, πέντε λέξεις: Δημοσιονομική Πειθαρχία, Προσαρμοστικότητα, Ευελιξία, Ρευστότητα!
Πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Ποτέ η μία σε βάρος των υπολοίπων.»
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σύντομα στις πρόσφατες εξελίξεις δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και στο στόχο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, της πολιτικής ομαλότητας στο εσωτερικό, καθώς και στην πρόσφατη ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2012.
Πηγή:BriefingNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου