Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Στο Υπουργικό οι φρουρές των πολιτικών


Το θέμα των φρουρών των πολιτικών προσώπων θα απασχολήσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, προσθέτοντας ότι το θέμα θα έχει κατάληξη μέχρι την επόμενη εβδομάδα.Ερωτηθείς, μετά την τελετή παράδοσης πυροσβεστικών οχημάτων σε Κοινότητες, για το θέμα μείωσης των φρουρών των πολιτικών προσώπων, ο κ. Λουκά είπε ότι όπου υπάρχουν υπερβολές και στρεβλώσεις πρέπει να διορθωθούν και αυτό θα γίνει.

«Ισως να γίνει και σήμερα στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ή την επόμενη εβδομάδα θα τελειώσει το θέμα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ενδεχομένως κατά το ήμισυ μείωση στις φρουρές των πολιτικών προσώπων, ο κ. Λουκά είπε ότι θα ληφθεί υπόψη η έκθεση της Αστυνομίας, της αρμόδιας Επιτροπής Ασφάλειας της Αστυνομίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ανάλογα θα προχωρήσει.
«Οπου υπάρχουν στρεβλώσεις θα διορθωθούν», επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λουκά είπε ότι για να πηγαίνει πρόταση στο Υπουργικό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να διορθωθεί.

Ερωτηθείς αν Αστυνομικοί εκτελούσαν και άλλου είδους καθήκοντα, ο κ. Λουκά είπε ότι «ακόμα και εμείς οι πολιτικοί ή άτομα που βοηθούνται από αυτούς τους Αστυνομικούς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πώς τους χρησιμοποιούμε».

«Πρέπει να είμαστε και εμείς στη συμπεριφορά μας προσεκτικοί, δηλαδή τι απαιτήσεις έχουμε από αυτά τα άτομα που μας προσέχουν και μας εξυπηρετούν και μας βοηθούν», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι στην Κύπρο κινδυνεύει ο οποιοσδήποτε πολιτικός, ο κ. Λουκά είπε πως δεν είναι θέμα να ξέρουμε σήμερα αν κινδυνεύει κάποιος.

«Οταν λέμε κινδυνεύει εννοούμε μόνο κινδυνεύει η ζωή του; Υπάρχουν προπηλακισμοί. Και ενεργούμε προληπτικά. Και αυτός είναι ο σκοπός μας. Είχε και χώρες που έλεγαν ότι δεν χρειαζόμαστε (φρουρές) και είχαμε εκτελέσεις Υπουργών, Υπουργών Εξωτερικών. Να μην αναφερθώ συγκεκριμένα. Θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο; Να γίνει και μετά να λάβουμε μέτρα; Αρα, ενεργεί και προληπτικά και γι’ αυτό αξιολογείται η έκθεση της Ομάδας Ασφαλείας της Αστυνομίας, για να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις το Υπουργικό», ανέφερε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αστυνομία και ο Αρχηγός έχουν εξουσία όταν κρίνουν μετά από αξιολόγηση πληροφοριών ότι κάποιο πρόσωπο χρίζει περαιτέρω προστασίας, χωρίς απόφαση του Υπουργικού, να προσφέρουν εκείνη την ασφάλεια σε εκείνο το άτομο που την χρειάζεται για να τον προστατεύσει.

Ερωτηθείς αν η έκθεση του Αρχηγού Αστυνομίας βρίσκεται στα χέρια του, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λουκά είπε ότι δεν είναι θέμα ούτε ποσοστού μείωσης ούτε αριθμών και πρόσθεσε ότι θα γίνει η διόρθωση, η οποία πρέπει να γίνει.

Ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά σε ερώτηση κατά πόσον απασχολούνται γύρω στα 120 άτομα στις φρουρές των πολιτικών προσώπων.

Ερωτηθείς αν η φρουρά πολιτικών προσώπων θα μειωθεί γύρω στα 80 άτομα, ο κ. Λουκά είπε ότι θα αποφασίσει το Υπουργικό.

«Δεν θέλω ούτε εγώ να προκαταλάβω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι θέματα συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει την ανάλογη απόφαση. Θα ενεργήσει ανάλογα με την έκθεση της Ομάδας Ασφάλειας της Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Τέσσερις μήνες από την έκρηξη στο Μαρί
----------------------------------

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τέσσερις μήνες μετά το Μαρί, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχασε έξι στελέχη της και σήμερα είναι η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνεται στην Υπηρεσία μετά το συμβάν, «έχει βρει τα πόδια της», ο κ. Λουκά είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει υποχρέωση να βρει τα πόδια της γιατί το έργο το οποίο επιτελεί είναι κοινωνικό.

«Αυτές οι εκδηλώσεις (παραδόθηκαν σήμερα έξι πυροσβεστικά οχήματα σε Δήμους και κοινότητες) είναι για να φανεί ότι στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής πρέπει να εμπλέκονται όλοι. Μπορώ να πω με ευχαρίστηση ότι είναι μετά από πίεση και δική τους που θέλουν να εξασφαλίσουν αυτά τα πυροσβεστικά οχήματα για να προσφέρουν και την βοήθεια τους αλλά να προστατεύσουν και τις τοπικές κοινωνίες, την Κοινότητα τους. Προσφέρουν τεράστια βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί είναι γνώστες της περιοχής», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνη είπε, επίσης, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί και ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντα της και τις υποχρεώσεις της.

«Δύσκολη χρονιά η φετινή, όπως κάθε χρονιά λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας. Ηταν μεγάλο κτύπημα για την Πυροσβεστική αυτό να χάσει έξι ικανότατα στελέχη της από την επίλεκτη ομάδα της, αλλά θα ανακάμψει», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για ψυχολογική στήριξη των μελών της ΕΜΑΚ, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι έτσι συνηθίζεται.

«Ειδικά όταν το κτύπημα το δέχτηκε μία μονάδα, δεν είναι το σύνολο της Πυροσβεστικής, αλλά η ΕΜΑΚ, ήταν ακόμα πιο έντονο, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα να αποκατασταθεί το προσωπικό σε ψυχολογικό επίπεδο για να μπορέσει να αποδώσει», πρόσθεσε.

Σύλληψη Αστυφύλακα
----------------

Ερωτηθείς για τη σύλληψη Αστυφύλακα, ο οποίος κυνηγούσε παράνομα, ο κ. Λουκά είπε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου έχει διατάξει έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα.


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου