Γράφει ο Τάσος Χριστοδούλου
Δεν είναι ούτε κρυφό, ούτε μυστικό, η κυπριακή οικονομία είναι σε μια εξαιρετικά ανώμαλη κατάσταση. Σίγουρα την ευθύνη για την κρίση δεν την φέρει ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάδα, όμως την παρούσα στιγμή δεν είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί, αλλά το πως θα σωθούμε απο αυτή την τρικυμία της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεν είμαι οικονομολόγος όμως θέλω να πιστεύω οτι διαθέτω τον κοινό νού για να αντιληφθώ 2-3 πράγματα και εν τέλει να έχω και άποψη.
Τα τελευταία τρία χρόνια όλα σχεδόν τα κράτοι ανα τον κόσμο δοκιμάζονται, ίσως λίγο περισσότερο οι χώρες της ευρωζώνης στην οποία και μετέχουμε. Μέσα απο αυτή την δοκιμασία διαφάνηκε ποιές απο αυτές τις χώρες δεν είχαν νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Η Ελλάδα ήταν υπερδανειζμένη με αποτέλεσμα να μπεί υπο επιτήρηση ενώ πριν είχε ενταχθεί και στο Δ.Ν.Τ. για να «εξασφαλίσει» μισθούς και συντάξεις. Απο τότε, (Απρίλιος 2010) μέχρι και σήμερα η Ελλάδα παραχώρησε εθνική κυριαρχία στην κυριά Μέρκελ, τον κύριο Σαργκοζί και την Τρόϊκα όπου ταπεινώνουν καθημερινά τον ελληνικό λαό.
Η Κύπρος δεν είναι στην κατάσταση της Ελλάδας όμως αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι ανεξαιρέτως. Πρέπει να γίνει σαφές οτι απο τη στιγμή που είμαστε στο ευρώ δίνουμε καθημερινά εξετάσεις και οτι είμαστε υπόλογοι στους ευρωπαίους εταίρους μας όπως και στους οίκους αξιολόγησεις. Το θέμα είναι να τους δείξουμε αλλά κυρίως να γίνουμε καλοί μαθητές για να μην μας βάλουν «τιμωρία». Εαν δεν γίνουν αυτες οι περιβόητες διαρθρωτικές και να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους δεν θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών. Και εαν δεν θέλουμε να φτάσουμε προ των πυλών του Δ.Ν.Τ και στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας πρέπει επιτέλους να δούμε πράξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου