Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο ερωτάς τελικά κοιτάει τα χρόνια;


Γράφει η  Μαίρη Κάντα

«- Είμαι πολύ ευτυχισμένη, φιλενάδα. Ό,τι και αν σου πω, λίγο θα είναι…. Ο Στέφανος είναι ιδανικός για μένα. Ο πρίγκιπας που πάντα έψαχνα…

- Μα, μήπως πρέπει να το σκεφτείς καλύτερα; Είσαι μόλις 25 και αυτός είναι 45….

- Ε και;»

Ακούγοντας τυχαία το παραπάνω διάλογο δύο φίλων στο λεωφορείο, αναρωτήθηκα εάν μπορεί να κρατήσει μία σχέση με τόση μεγάλη διαφορά ηλικίας. Άραγε τι κοινά μπορεί να έχει μία 25χρονη με ένα 45χρονο;
Μπορεί ο πρίγκιπας της ζωής σου να είναι 20 χρόνια μεγαλύτερος σου; Αντιστρόφως, μπορεί ένας μεσήλικας να βρει την αγάπη σε μία αρκετά νεότερη από αυτόν γυναίκα;

Στη πορεία μία σχέσης είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Στη πορεία όμως μίας σχέσης με μεγάλη διαφορά ηλικίας τα προβλήματα είναι περισσότερα. Γιατί;

Ο βιολογικός παράγοντας είναι μία προφανής απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, καθώς η ηλικία ενός ατόμου μεταφράζεται σε βασικές πληροφορίες για την υγεία του αλλά και στοιχεία για την ίδια την ζωή του.

Γνωρίζοντας την ηλικία του συντρόφου μας μπορούμε να υποθέσουμε αν έχει ολοκληρώσει κάποιους βασικούς «κύκλους» (πχ σπουδές, στρατό για τους άνδρες), αν έχει εξελιχθεί επαγγελματικά, αν σκέφτεται τον γάμο, αν πρόκειται για ένα ώριμο άνθρωπο. Τι γίνεται λοιπόν, αν οι βασικοί «κύκλοι» ενός ζευγαριού δεν συμβαδίζουν; Αυξάνονται τα προβλήματα.

Μία 25χρονη γυναίκα για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανόν σε αυτή τη ηλικία να ολοκληρώνει τις σπουδές της και να ονειρεύεται την ώρα που θα αρχίσει τη καριέρα της. Πιθανόν η έννοια του γάμου και η δημιουργία οικογένειας να είναι μόνο μία μακρινή σκέψη γι αυτήν. Όμως, ο 45χρόνος σύντροφός της έχει διαφορετικούς «κύκλους». Εάν μέχρι τα 45 του δεν έχει δημιουργήσει μία οικογένεια, τότε στα μάτια της 25χρονης αγαπημένης του, βλέπει την μελλοντική γυναίκα του, την μητέρα των παιδιών του.

Μπορούμε και να αντιστρέψουμε το παραπάνω παράδειγμα. Η 25χρόνη ανυπομονεί να δημιουργήσει την δική της οικογένεια, μα ο 45χρόνος «πρίγκιπας» της χωρισμένος με παιδί, δεν σκέφτεται άμεσα να αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί.

Πολύ γρήγορα λοιπόν με ένα απλό παράδειγμα φανερώθηκε ένα πρόβλημα στη σχέση με διαφορά ηλικίας. Πολύ πιθανόν να μη είναι το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στη πορεία μίας τέτοιας σχέσης.

Τι θα συμβεί όταν με το πέρασμα των χρόνων, η διαφορά της ηλικίας γίνει περισσότερο φανερή;

Ας σκεφτούμε ένα παντρεμένο ζευγάρι που έχουν είκοσι χρόνια διαφορά. Μία 40χρονη γυναίκα θα πρέπει να ζήσει μαζί με ένα 60χρονο ή το αντίστροφο ένας 40χρονος άντρας θα ζει δίπλα σε μία 60χρονη. Η 40χρονη γυναίκα θα φροντίζει τον σύζυγό της που πιθανόν να έχει αυξημένα προβλήματα υγείας, ενώ στη άλλη περίπτωση η 60χρονη θα έχει μονίμως το άγχος πως ο σύζυγός της θα αναζητήσει μία νεότερη από αυτήν σύντροφο.

Δεν λένε, όμως πως «η αγάπη χρόνια δεν κοιτά»; Ποιος μπορεί να καταδικάσει μία σχέση με ισχυρές βάσεις αυτογνωσίας και αμοιβαίας ειλικρίνειας; Στον «Πυγμαλίωνα» του George Bernard Shaw, o καθηγητής Higgins και η ατίθαση νεαρή Eliza έχουν τελικά ένα ευτυχέστατο τέλος.

Στην πραγματική, σύγχρονη, ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα ευτυχισμένων ζευγαριών με μεγάλη διαφορά ηλικίας όπως η Celine Dion που είναι 26 χρόνια μικρότερη από τον σύζυγό της Rene Angelil ή όπως ο Οδυσσέας Ελύτης ο οποίος ήταν 40 ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερος από την σύντροφό του Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Αντιστρόφως, στα ευτυχισμένα ζευγάρια με μεγαλύτερες γυναίκες και νεώτερους άνδρες συναντάμε σήμερα την Mariah Carey, η οποία είναι 12 χρόνια μεγαλύτερη από τον σύζυγό της Nick Cannon.

Ολοκληρώνοντας, είναι πολύ πιθανόν ανάμεσα σε ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας να υπάρχει εξαιρετική επικοινωνία, πολύ απλά γιατί τα άτομα αυτά ταιριάζουν ως χαρακτήρες.

Εάν οι δύο σύντροφοι έχουν ξεκαθαρίσει εξ’ αρχής με ειλικρίνεια τα «θέλω» τους και έχουν σκεφτεί καλά τις δυσκολίες που μελλοντικά μπορούν να προκύψουν, τότε η διαφορά ηλικίας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη σχέση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου