Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Δέσμη προτάσεων για φορολογικά θέματα κατέθεσε αντιπροσωπεία τουΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, «ως μια ύστατη προσπάθεια να γίνουν κάποιες διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να μην καταρρεύσει τελείως η κοινωνία».

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να παραταθεί εκ νέου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των αγροτών που εντάσσονται σε καθεστώς τήρησης βιβλίων καθώς και να αυξηθεί το ύψος των ορίων ένταξής τους στο καθεστώς, αίτημα που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «δεν έγινε δεκτό».

Για το θέμα της κατάργησης των «εξοντωτικών προστίμων» ο κ. Θεοχάρης δήλωσε – σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου - ότι το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης είναι μεγάλης βαρύτητας για την κυβέρνηση και πως θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Είπε ακόμη ότι αρμόδιος για το θέμα των προστίμων είναι ο υφυπουργός Οικονομικών και πως οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, προτάθηκε από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλονται με προθεσμίες υποβολής τουλάχιστον ίδιες με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, δηλαδή για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα ανά τρίμηνο, ενώ ζητήθηκε να δίνεται περίοδος χάριτος για τυχόν διορθώσεις μετά την υποβολή.

Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ακινήτων ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων διαβεβαίωσε ότι είναι υπόθεση ημερών να λυθεί το θέμα με την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης.

Αναφορικά με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 ο κ. Θεοχάρης ανέφερε – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει όλους τους συνιδιοκτήτες των ακινήτων και για αυτό το βεβαιώνει σε αυτόν που μπορεί να εντοπίσει.

Το κλιμάκιο του κόμματος έθεσε τέλος στον κ. Θεοχάρη τα προβλήματα των φορολογούμενων από τις αλλαγές στη νομοθεσία για θέματα που αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, ζήτημα για το οποίο, ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άμεσα λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου